Rafizi menang Ketua AMK PKR ?

Nampaknya arus perubahan anak muda PKR makin kuat. Rata-rata tidak sukakan Shamsul Iskandar Mat Akin, budak setakat dari segi saiz/karektor badan (gemuk dan pendek), tetapi sikap ketua AMK itu yang yang dilihat penakut dan lembab. Gelaran Shmasul kencing dalam seluar menjadi imej negatif yang menghantuinya hingga sekarang. Maka tiada pilihan lain, Ketua AMK baru perlu dipilih. Mereka kata, "cukup-cukup shamsul ketot pegang ketua AMK, kalau berkarisma sangat, awak bertanding pula, Naib Presiden PKR, ada berani?"

Calon kedua yang disebut-sebut adalah chegubard atau nama sebenar Badrul Hisham Shaharin. Ramai yang tidak suka caon ini, sebab dia tiada idealisme. Bukti yang paling jelas chegubard tiada idealisme, dia sendiri terpaksa menulis kertas edaran bertajuk "Menjawab tuduhan che’GuBard tidak punya idealisma?”. Kalau dah ada idealisme, tidak perlu jawab isu tiada idealisme, kecuali memang tiada idealisme, maka terpaksa menjawab isu idealisme untuk membuktikan ada juga idealisme.

Bukti kedua tiada idealisme adalah nama chegubard itu sendiri. Ramai yang kata chegubard tiada jati diri sendiri. Kalau nak tunjuk Badrul Hisham seorang guru tuisyen, gunalah nama Cikgu Bard, bukannya chegubard. Ramai yang tahu, dari mana chegubard ambil nama tu. Tak lain tak bukan dari nama "Che Guevara", tokoh sosialis Cuba. Nampak sangat tak ada idea, nama pun klon nama orang lain. Sebab itu chegubard suka berdemo, nak tiru gaya Che Guevara, dalam demo pula chegubard suka jadi hero, suka buat provokasi untuk tarik perhatian polis dan media. Suka pekik, suka melolong, itu saja kelebihan chegubard!

Tapi dari segi keberanian chegubard lebih berani daripada shamsul ketot. Shmasul semua orang tahu, saja buat-buat berani, tetapi buat-buat berani hingga terkencing dalam seluar. Sebab itu, menyedari kelemahan penakutnya shamsul, hingga gagal menarik anak muda untuk berdemo sokong Anwar peliwat di mahkamah, chegubard, selaku 'anak saudara' sangkut Anwar menawarkan diri. Bayangkan shamsul ketot janji nak himpunkan 5000 anak muda sokong Anwar di mahkamah, tetapi yang keluar hanya 50 orang sahaja. Tak ada karisma langsung shamsul ketot, hinggakan chegubard menulis warkahnya bertajuk 'Angin pemilihan makin terasa’ untuk diedarkan kepada perwakilan AMK.

Dari segi menonjol dan berani, ya lebih kepada chegubard, tetapi dari segi otak, langsung tak boleh pakai, jadi fail juga macam shamsul ketot.

Jadi siapa yang paling layak terajui AMK ? Sudah tentu Rafizi Ramli. Walaupun perwatakannya lembut dan tidak suka berdemontasi, tetapi dari segi kelulusan sudah mengalahkan kedua-dua calon itu. Shamsul lulusan UIA, chegubard dapat sijil beli dari Korea (sijil chegubard tidak boleh pohon kerja, sebab universiti Korea yang dimasuki chegubard itu tidak diiktiraf kerajaan). Itupun chegubard boleh belajar di universiti (kolej?) swasta di Korea sebab Ezam hantar. Ketika itu Ezam ketua AMK, dapat grant belajar untuk anak muda yang minat berdemontrasi, jadi Ezam hantar chegubard.

Rafizi budak cerdik, lulusan United Kingdom. Dia yang rekrut Nik Nazmi, semasa Nik Nazmi belajar di UK, jadi tidak hairan apabila Nik Nazmi naik dalam PKR, dulu jadi SETPOL Khalid Gagap, sekarang jadi Pengarah Komunikasi PKR, orang yang pertama ditunjuk oleh Nik Nazmi untuk jadi Ketua AMK adalah Rafizi. Kalau Nik Nazmi dah tunjuk tu, kira Anwar tunjuk lah, kerana Nik Nazmi adalah orang kesayangan Anwar, dulu bekas pegawai khas Anwar, disebut-sebut sebagai 'pewaris diari merah' selepas Azmin, dan sekarang apabila PKR kalah dari segi perang media, Anwar pujuk Nik Nazmi berhenti dari jadi SETPOL Khalid dan memegang jawatan baru Pengarah Komunikasi. Ingat senang ke nak berhenti dari jawatan SETPOL, jawatan yang menjanjikan lubuk duit, tetapi Nik Nazmi sanggup berhenti juga, maknanya gaji Pengarah Komunikasi lebih lumayan daripada SETPOL.

Hujah Anwar senang saja, kalau PKR kalah dalam PRU 13, tiada lagi jawatan SETPOL, tetapi jawatan PENGARAH KOMUNIKASI kekal. Kalau awak (Nik Nazmi) tidak pegang jawatan Pengarah KOMUNIKASI, PKR akan tewas dalam PRU 13. Itu hujah mudah Anwar kepada Nik Nazmi.

Lihat siapa di belakang Rafizi, siapa yang bawa Rafizi turun ke cabang-cabang dan ranting ? Orang itu tidak lain tidak bukan adalah Azmin Ali, bakal Timbalan Presiden PKR. Siapa Azmin di sisi Anwar ? Itu kena tanya dengan Ezam dan Anuar Shaari. Kalau tidak tidak muncul istilah 'Parti 3 A'. Kalau 3 A dirujuk kepada Anwar, Azizah dan Nurul Izzah memang kena, sebab mereka anak beranak, tetapi 3 A dirujuk kepada Anwar, Wan Azizah dan Azmin, dilihat pincang kerana Azmin bukan ahli keluarga sebenar Anwar. Tetapi Azmin mengaku Anwar adalah ahli keluarganya, termasuk dari keluarga sebelah isterinya, Shamsida Taharin. Ini salasilah baru, kena tanya dengan Dato Nallakarupan, macam mana boleh muncul salasilah ni!

Sekarang makin jelas, Azmin sokong Rafizi, Nik Nazmi pun sokong Rafizi, bermakna Nik Nazmi adalah anak buah Azmin, sebab itu Wan Azizah lantik orangnya, Faekah menjadi SETPOL baru Khalid Gagap. Ada polititing rupanya di pejabat MB Selangor, hinggakan dua orang kuat Anwar, Azmin dan Azizah, masing-masing bertarung untuk merebut kasih kepada Anwar !0 comments:

Post a Comment